Onze blogs

Hier vindt u onze blogs over actuele zaken.

Er is licht aan de horizon bij beleidssepots in artikel 591a en 89 Sv zaken

in: Strafrecht

Zaken kunnen geseponeerd worden op twee verschillende manieren; een technisch sepot (als het openbaar ministerie meent dat er niet tot een succesvolle vervolging gekomen kan worden) en een beleidssepot (als het OM meent dat vervolging wel succesvol kan zijn, maar om andere redenen besluit niet te vervolgen).

Hoe en waarom geseponeerd wordt, is vanwege meerdere redenen van belang. In deze blog focus ik op één reden; te weten of de advocaatkosten en de onterechte detentie vergoed worden.

  • 08-Oct-2019
Lees het hele artikel

Alleen maar verliezers

in: Arbeidsrecht

Het lezen van een vonnis doet vaak de vraag rijzen: wat is nu toch het niet uitgesprokene dat partijen verdeeld houdt? Heel soms noemt een kantonrechter het klip en klaar: jaloezie, een ongelofelijke vervelende werkgever / werknemer maar meestal kom je daar als externe lezer niet achter. Het lezen van dit vonnis, ECLI:NL:RBLIM:2019:6880, roept vele vragen op. Wat is het geval. Een werknemer wordt gestalkt door zijn ex-partner.

  • 25-Sep-2019
Lees het hele artikel

Wanneer mag je erop vertrouwen dat een zaak geseponeerd is?

in: Strafrecht

Het komt weleens voor dat een verdachte onder de indruk leeft dat zijn zaak is afgedaan, terwijl dit niet helemaal juist is. Dit gebeurt soms door mededeling na afloop van een verhoor door de verbalisant (“e.g. ik denk dat het niet zo’n vaart zal lopen met deze zaak” of “het verhaal van de aangever is inderdaad niet heel sterk”), maar het kan zelfs voorkomen dat een officier van justitie een sepotmededeling heeft gestuurd, waarnaar er toch een vervolging wordt aangevangen en die officier zelfs ontvankelijk is in de vervolging. Iemand kan zich dan meer beschermd achten, dan hij werkelijk is. Hierover gaat deze blog.

 
  • 17-Sep-2019
Lees het hele artikel