Onze blogs

Hier vindt u onze blogs over actuele zaken.

Wanneer is er sprake van mishandeling?

in: Strafrecht

Aan het begin van een politieverhoor wordt de verdachte vaak medegedeeld waarvan hij verdacht wordt. Dit gaat vaak als volgt “je wordt verdacht van mishandeling, begrijp je wat dat betekent?” waarop de verdachte dikwijls antwoord “ja, natuurlijk” en het verhoor vervolgens van start gaat. Ik vraag me dan altijd af of de verbalisanten en de verdachte eigenlijk wel weten wat de term mishandeling betekent.

Bijna iedereen heeft een beeld bij het woord mishandeling. Echter is het alles behalve duidelijk. Is bijvoorbeeld water over iemand heen gooien mishandeling, of moet er echt fysiek geweld (duwen, slaan schoppen etc) gebruikt worden om te spreken van mishandeling? Aan de hand van een recent arrest van deze week, licht ik dit toe.

  • 15-Nov-2019
Lees het hele artikel

Er is licht aan de horizon bij beleidssepots in artikel 591a en 89 Sv zaken

in: Strafrecht

Zaken kunnen geseponeerd worden op twee verschillende manieren; een technisch sepot (als het openbaar ministerie meent dat er niet tot een succesvolle vervolging gekomen kan worden) en een beleidssepot (als het OM meent dat vervolging wel succesvol kan zijn, maar om andere redenen besluit niet te vervolgen).

Hoe en waarom geseponeerd wordt, is vanwege meerdere redenen van belang. In deze blog focus ik op één reden; te weten of de advocaatkosten en de onterechte detentie vergoed worden.

  • 08-Oct-2019
Lees het hele artikel

Alleen maar verliezers

in: Arbeidsrecht

Het lezen van een vonnis doet vaak de vraag rijzen: wat is nu toch het niet uitgesprokene dat partijen verdeeld houdt? Heel soms noemt een kantonrechter het klip en klaar: jaloezie, een ongelofelijke vervelende werkgever / werknemer maar meestal kom je daar als externe lezer niet achter. Het lezen van dit vonnis, ECLI:NL:RBLIM:2019:6880, roept vele vragen op. Wat is het geval. Een werknemer wordt gestalkt door zijn ex-partner.

  • 25-Sep-2019
Lees het hele artikel